Tijdelijke spierontspanners

Maak kom af met migraine of spanningshoofdpijn

Migraine of spanningshoofdpijn behandelen met tijdelijke spierontspanners

Het klinkt in eerste instantie misschien een beetje vreemd, maar tijdelijke spierontspanners kunnen verlichting brengen bij migraine en spanningshoofdpijn. Tijdelijke spierontspanners blokkeren namelijk de prikkeloverdracht van de zenuwuiteinden naar de spieren die spanningshoofdpijn veroorzaken. Spanningshoofdpijn komt vaak voor in de regio van het voorhoofd en van de frons. Met tijdelijke spierontspanners kunnen we de spieren die hier voor verantwoordelijk zijn tot rust brengen waardoor de spanningshoofdpijn afneemt. Op dit moment is er nog veel onduidelijkheid over de werking van tijdelijke spierontspanners tegen migraine. Het is wel bewezen dat tijdelijke spierontspanners een effectieve remedie kunnen zijn voor een grote groep migrainepatiënten. Toch helpt deze methode niet bij alle migraine klachten.

Het effect van de behandeling is soms na enkele dagen al merkbaar. Na twee weken zijn de klachten maximaal verminderd en het resultaat houdt tot 6 maanden. Bij frequente behandeling kunnen de klachten minder vaak voorkomen en worden ze minder heftig. De tijdelijke spierontspanners kunnen eventueel ook in de nek, schouders, slapen, het achterhoofd en de kauwspieren worden geïnjecteerd om migraine en spannings(hoofd)pijn te verminderen.

Wat is migraine precies?

Er zijn heel wat mensen die wekelijks last krijgen van hoofdpijn. Vaak is dit migraine. Migraine is eigenlijk hoofdpijn die in aanvallen komt. Het kan je plotseling overdag treffen maar je kan er ook last van krijgen wanneer je slaapt. Migraine kan je zowel aan een kant als aan twee kanten van je hoofd voelen. De pijn is hevig, het voelt alsof je hoofd bonst en dit wordt erger bij inspanningen. Een migraine aanval kan zelfs leiden tot misselijkheid. Door fel licht en hard geluid kan de intensiteit van migraine toenemen waardoor er niets anders opzit dan even te gaan liggen.

De kenmerken:

  • Kloppende hoofdpijn
  • Misselijkheid en overgeven
  • De spanningshoofdpijn lokaliseert zich op een plaats
  • Er is een duidelijk begin en einde
  • Je bent gevoelig voor geluid, licht en geuren
  • Inspanningen maken de hoofdpijn erger
  • De aanval duurt van enkele uren tot drie dagen lang indien niet behandeld
  • Aura-verschijnselen voor of tijdens de migraine aanval *

* Wat is een aura?

Zo’n 10 tot 20% van migrainepatiënten heeft last van aura’s voor of tijdens de aanval. Dit kan gaan van gezichtsuitval en het zien van lichtflitsen tot krachtverlies, moeilijk spreken en tintelingen aan een zijde van het lichaam.

Migraine onder controle krijgen

Bij migraine kunnen NSAID’s de pijn onderdrukken. Misselijkheid wordt vaak behandeld met anti-emetica. Bij ernstige mirgaineklachten wordt er vaak met gerichte anti-migrainemedicatie gewerkt zoals triptanen. Deze werken doeltreffend maar kunnen vervelende bijwerkingen hebben. Soms wordt medicatie preventief ingezet om aanvallen te controleren. Verlichten deze pijnstillers de migraine onvoldoende? Dan kan je een behandeling met tijdelijke spierontspanners proberen. Tijdelijke spierontspanners kunnen migraine en spierspanningshoofdpijn verzachten.

Wanneer werken tijdelijke spierontspanners minder goed?

Wanneer je hoofd lijkt te barsten door de migraine of bij een clusterhoofdpijn, blijkt een behandeling met tijdelijke spierontspanners minder goed te werken. Ook bij hormoongerelateerde migraine kan de werking van botulinetoxine A minder effectief zijn.

Contacteer ons

Ontdek wat Derma Crea voor jou kan betekenen

MAAK EEN AFSPRAAK