0

De warme zomer is in aantocht!

Maar wat doe ik met dat overmatig zweten?

Meer mensen dan we denken hebben hier last van, die vervelende kringen onder je oksels zodra de zon eruit komt, plekken op je witte t-shirt, hemd of favoriete jurkje… Je voelt je beschaamd en je hoopt stiekem dat niemand het opmerkt. Om dan nog maar te zwijgen van de eventuele geurtjes die hierdoor kunnen ontstaan. Héél vervelend, maar… bij Derma Crea hebben we dé oplossing voor jouw probleem!

Heel wat mensen hebben last van overmatig zweten, ook wel hyperhidrosis genoemd. Zweten helpt het lichaam om onze temperatuur te regelen, ook wanneer we een inspanning leveren, is het normaal dat we zweten. Bij overmatig zweten of hyperhidrosis zweet een persoon meer dan nodig is. Bij 30-40% van de patiënten betreft dit de oksels.

Dr. Ann Ponet bespreekt je behandelplan uitvoerig tijdens een consult.

Wil jij alvast al meer info hierover? Neem dan een kijkje op de behandelpagina over “Tijdelijke spierontspanners – Overmatig zweten of hyperhidrosis”.

Voor wie is deze behandeling geschikt?

Voor iedereen die zich beperkt voelt in het dagelijkse leven omwille van het overmatig zweten. In deze gevallen kan een behandeling met tijdelijke spierontspanners de oplossing bieden.

Veelgestelde vragen

Wat is Hyperhidrosis?
Hyperhidrosis komt meestal voor in de oksels, maar ook andere lichaamsdelen zoals je voorhoofd, voetzolen of handpalmen kunnen overmatig transpireren. Dit noemen we focale hyperhidrosis of plaatselijk overmatig zweten. Zweten of blozen in het aangezicht is ook mogelijk en gaat dikwijls samen met emoties, beroepsgebonden of sociale spanning.

Focale hyperhidrosis treft ongeveer 1 tot 3 % van de mensen, en komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. De klachten ontstaan meestal bij adolescenten en jongvolwassenen en verergeren vaak tijdens de puberteit. Te veel zweten ter hoogte van de handen begint meestal op jonge kinderleeftijd, ter hoogte van de oksels bij adolescenten, en ter hoogte van het aangezicht op volwassen leeftijd. Door een mogelijke genetische factor komt het soms bij meerdere familieleden voor.

Focale hyperhidrosis is niet schadelijk, maar kan een belangrijke weerslag hebben op het zelfvertrouwen en hindert de sociale omgang met anderen.

Secundaire hyperhidrosis of veralgemeend zweten over het hele lichaam ontstaat spontaan of wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening die best door de huisarts of een internist kan worden opgespoord om daarna te behandelen en zo het overmatig zweten te stoppen.

Om de precieze locatie van de hyperhidrosis vast te stellen kunnen we een zweettest uitvoeren. Deze test vertelt ons waar er precies injecties met tijdelijke spierontspanners nodig zijn. De tijdelijke spierontspanners blokkeren op neuraal vlak de zweetklieren die op de huid eindigen.

 

Wat veroorzaakt hyperhidrosis?
Hyperhidrosis wordt veroorzaakt door overactiviteit van één type zweetklier, een eccriene klier. Deze klieren bevinden zich bijna overal op het lichaam, maar vooral in de handpalmen, op de voetzolen en in de oksels.

Volgende zaken kunnen het normale transpireren verhogen (en dat geldt dus zeker ook voor hyperhidrosis):

  • inspanning/lichaamsbeweging
  • warmte (of kou)
  • bepaalde emoties (zoals stress, angst of andere sterke emoties)
  • voeding of dranken (denk aan alcohol, koffie of thee, roken, heet of pikant voedsel)

 

Hoe verloopt deze behandeling?
De patiënt scheert/ trimt bij voorkeur de oksels liefst 1 -2 dag(en) op voorhand.
De behandeling zelf bestaat uit:

  • het nakijken van de oksels en het desinfecteren van het gebied
  • het goed voorkoelen van de oksel zodat de huid een beetje verdoofd wordt
  • daarna volgen er minuscule kleine prikjes net onder de huid met de tijdelijke spierontspanner
  • na de behandeling wordt alles opnieuw gedesinfecteerd en volgen er een aantal tips over de nazorg

 

Doet deze behandeling pijn?
Dankzij het koelen vooraleer de behandeling start, vallen deze kleine prikjes met tijdelijke spierontspanner mee.

 

Hoeveel kost deze behandeling?
De prijs voor een behandeling met tijdelijke spierontspanners is 620€ en daar zit ook de nabehandeling inbegrepen indien er na 14 dagen nog een plekje niet geheel droog zou zijn.
Laat je door dr. Ann Ponet informeren en neem vrijblijvend contact op voor een exacte prijsbepaling.

Bij Derma Crea kan je terecht voor behandelingen aan een correct tarief. In België kunnen cosmetische behandelingen meestal niet worden terugbetaald door je ziekteverzekering. Daarnaast zijn we wettelijk verplicht om 21% btw te rekenen op behandelingen met tijdelijke spierontspanners en fillers.

 

Hoelang duurt elke sessie/deze behandeling?
Deze behandeling duurt ongeveer 20-30 minuten, koeling inbegrepen.

 

Hoe snel merk ik resultaat?
Enkele dagen na de behandeling merk je al een verschil in zweten. Na twee weken is het effect optimaal en zal het overmatig transpireren vrijwel zijn gestopt.

 

Hoe vaak kan ik best deze behandeling herhalen? Hoelang blijft deze behandeling werken?
Je geniet van een zweetvrije periode van vier, tot zes of zelfs tot negen maanden (afhankelijk per individu). Het is een plaatselijke behandeling, wat wil zeggen dat op andere plekken op het lichaam wel de normale transpiratie aanwezig is.

 

Mag ik meteen sporten of alles doen/gebruiken?
Neen, je mag geen deodorant gebruiken op de dag zelf (dag van de behandeling) en ook geen sportactiviteiten beoefenen de dag van de behandeling.