0

PRP?

Wat is het? Waarvoor dient het?

Afgelopen maanden las je wel eens vaker iets over PRP op onze Instagrampagina: @dermacrea_dr_annponet en op onze Facebookpagina Derma Crea. (Je vindt ons natuurlijk ook op LinkedIn en op Google 😉 )
Maar wat is het, die PRP behandeling? En waarvoor dient het?

PRP (Platelet Rich Plasma) is een bloedplaatjesrijk plasma. PRP bevat groeifactoren om de haargroei te stimuleren en de huidconditie te verbeteren. In deze blog verdiepen we ons in de PRP behandeling voor de haargroei. In de volgende editie/blog verdiepen we ons in de PRP behandeling voor de huid.

PRP behandeling voor het haar

De PRP- behandeling voor het haar heeft als doel de haargroei te stimuleren.
Wanneer je haardos steeds dunner wordt, is dat een zeer vervelend probleem. Vaak zien we patiënten die zelfs depressief werden hiervan. Haaruitval is zeer complex, waarvoor er niet altijd een oorzaak of een doeltreffende behandeling wordt gevonden.

Recent zijn behandelingen met PRP effectief en doeltreffend gebleken bij haaruitval. Deze behandeling is bovendien de meest natuurlijke behandeling en ook dat vinden we zéér belangrijk.

Je bloedplasma bevat verschillende groeifactoren die het herstel van de haarzakjes stimuleren. Via injecties in de hoofdhuid worden deze groeifactoren toegediend om de verouderingsprocessen te vertragen.

Door een PRP-behandeling neemt de bloedtoevoer rond het haarzakje toe en wordt de groei van haarfollikelcellen gestimuleerd. PRP voor het haar werkt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Gezond en vol haar komt van binnenuit

Gebruik lichaamseigen stoffen voor behandeling van haarverlies 1

Dr. Ponet genoot een opleiding bij de oplevering het nieuwe toestel, een opleiding aangeboden door Arthrex*, personalized cell therapy.

Gedurende meer dan 35 jaar heeft Arthrex een sleutelrol gespeeld in de ontwikkeling van nieuwe medische behandelingen. Met wereldwijd meer dan 4000 medewerkers in onderzoek, ontwikkeling en verkoop is Arthrex één van de toonaangevende bedrijven op de markt. Sinds vele jaren ontwikkelt en verkoopt Arthrex PRP-systemen en is ook op dit gebied één van de marktleiders.

1 Arthrex, brochure PRP behandeling (haar).

Procedure: Snel, goed te verdragen en 100% lichaamseigen stoffen

  1. De arts neemt 15ml bloed (ongeveer een eetlepel) bij u af om bloedplaatjes (trombocyten) te isoleren. Voor deze procedure wordt een speciaal systeem gebruikt.
  2. Uw arts injecteert deze vervolgens op de behandelplek (bijvoorbeeld de hoofdhuid, op de haarlijn) om het lichaamseigen herstelproces te stimuleren.
  3. De bloedplaatsjes bevatten groeifactoren die de groeifase van de haarfollikels stimuleren. Net zoals de bloedplaatjes een wond sluiten en de genezing van de wond bevorderen, zo stimuleren zij ook het herstel en de stofwisseling van de cellen.

De behandeling duurt doorgaans minder dan 30 minuten. Dankzij de zeer dunne naalden die worden gebruikt, is er nauwelijks sprake van bloeding. Aangezien het hier om lichaamseigen stoffen gaat, is de procedure veilig en wordt deze goed verdragen.

Uw voordelen:

  • Lichaamseigen stoffen, dus relatief veilig en goed te verdragen
  • Natuurlijk effect
  • Snel en eenvoudig (30 min.)
  • Mogelijkheid voor combinatie van verschillende behandelingen (bijv. minoxidil, finasteride) met PRP

Wat is Alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica is de meest voorkomende oorzaak van haarverlies bij mannen en vrouwen en treedt op bij ongeveer 50% van de bevolking. De prevalentie stijgt echter met de leeftijd en we zien dat dit een grote impact kan hebben op de levenskwaliteit en het zelfvertrouwen van de patiënt. Laten we eens rondom ons kijken…50%, … ik hoor je al denken… 1 op de 2 mensen… Wij waren alvast onder de indruk toen we dit percentage vernamen. Maar gelukkig zijn er behandelingen zoals deze.

Een mogelijke behandeling is toediening van plasma dat veel plaatjesfactoren bevat (PRP). Het werkingsmechanisme en de bereidingswijze zijn tamelijk eenvoudig. De injectie houdt weinig of geen risico in en de resultaten zijn veelbelovend, zowel bij mannen als bij vrouwen. Plaatjesrijk plasma kan zowel een basisbehandeling, een onderhoudstherapie als een preventieve behandeling zijn voor alopecia androgenetica.

Bij alopecia androgenetica zorgt plaatjesrijk plasma voor een differentiatie van de stamcellen van de haarbulbus, verlengt het de levensduur van de cellen in de dermale papillen en de anagene fase van de haarcyclus en verhoogt het de perifolliculaire vaatplexussen via allerhande mechanismen die gemedieerd worden door groeifactoren. Bij alopecia androgenetica zijn de bloedtoevoer en de zuurstofdruk verminderd. De groeifactoren in plaatjesrijk plasma werken in op de stamcellen van de haarbulbus, wat leidt tot de vorming van nieuwe bloedvaatjes en follikels.2

Bovenstaande is vrij wetenschappelijk, … maar misschien hebben we toch lezers die hier sterke interesse in hebben? Laat het ons zeker weten wat je ervan vindt tijdens het lezen van de blog, zodoende passen we onze toekomstige blogs wat aan 😉

Dus… De PRP behandeling maakt de opperhuid dikker en zorgt ervoor dat de hoeveelheid collageenvezels, fibroblasten, haarfollikels en bloedvaten rond die follikels verhogen.

2 Skin, Vol 24, Nr 3, 2021 – www.skin.be
PRP en alopecia androgenetica
29 augustus 2021 door Lara el Hayderi, Charlotte Castronovo

Werkingsmechanisme PRP

Ons bloed bestaat voor 55% uit een waterig gedeelte (Plasma) en voor 45% uit bloedcellen. De bloedcellen zijn onder te verdelen in hoofdzakelijk rode bloedcellen (erythrocyten), aangevuld met witte bloedcellen (leukocyten) en bloedplaatjes (trombocyten). De bloedplaatjes zijn vooral bekend voor hun functie in de bloedstolling na een verwonding, maar ze bevatten ook een grote hoeveelheid proteïnen (groeifactoren) die een belangrijke rol spelen in de genezing van weefsels. In de waterige substantie (plasma) vind je onder meer koolhydraten, vitaminen, mineralen, vetten, hormonen en meer dan honderd verschillende eiwitten terug. PRP is plasma met een rijke concentratie bloedplaatjes (en groeifactoren). Dit wordt verkregen via een centrifuge proces.3

Tijdens een PRP-behandeling neemt dr. Ann Ponet een kleine hoeveelheid bloed af van de patiënt, waarna het direct wordt gecentrifugeerd. We scheiden hier dus het bloedplasma van de rest van het bloed met behulp van centrifugatie. Dit duurt ongeveer vijf minuten. Het verkregen PRP injecteren we op meerdere plaatsen oppervlakkig terug in de hoofdhuid en nabij de “probleemzone(s)” bij de patiënt. De hoofdhuid wordt door het PRP gestimuleerd om de haargroei te verbeteren.

3 “PRP INSPUITING” door dr. Depaepe
www.depaepe-orthopedie.be/specialisaties/prp/

Een éénmalige behandeling is echter niet doeltreffend genoeg. Daarom stellen we een behandelingsschema van acht beurten op met een tussenperiode van 4 à 6 weken. De eerste (microscopische) resultaten zullen na een drietal maanden zichtbaar zijn, dus reeds na een viertal behandelingen. Om het effect van de behandeling te behouden, wordt er een onderhoudsbehandeling om de zes maanden aanbevolen. 💉🙂

Een PRP-behandeling wordt vaak gekozen door patiënten die een voorkeur hebben om met lichaamseigen producten behandeld te worden. Omdat het een lichaamseigen stof is, zijn complicaties vrij zeldzaam. 👌 Dit is wat je wil hé, toch?

Afspraak

Ben je overtuigd dat wij je kunnen helpen? Of wil je graag een vrijblijvende consultatie boeken met eerlijk advies, de mogelijkheid hebben om je vragen te stellen, dan kun je bij ons terecht via onze boekingsmodule.

👉 PRP behandelingen voor haar/hoofd zijn te boeken vanaf september.

Er gingen al enkele tevreden patiënten onze deur uit, ben jij daar eentje van? 😃 Stuur ons dan je review op. Dit kan via mail, bericht, appje of DM op onze pagina.

Review

Stijn liet ons ook een leuke review achter. Lees je mee hoe zijn bevinding/ervaring is bij Derma Crea?

Ik voelde me bij dr. Ann Ponet direct op mijn gemak. Door dat ze uitgebreid de tijd neemt om de procedure van de behandeling uit te leggen weet je ook meteen wat je kan verwachten. Tijdens de behandeling werd herhaaldelijk gevraagd of ik ok was. Kortom: een zeer aangename eerste ervaring! Ik kwam buiten met een goed gevoel en een schitterend resultaat van de behandeling. Een aanrader, niet te twijfelen!!

Yep! Stijn is alvast tevreden en … zijn puntenscore qua pijn werd ingeschaald op 2 op 10 (waarbij score 10 zeer pijnlijk betekent en 0 niet pijnlijk).

Geregeld wordt voor de behandeling een huid verdovende zalf aangebracht, hier heeft Stijn géén gebruik van gemaakt, dus ik denk dat we mogen vermelden dat het zeker doenbaar is qua pijnniveau. Uiteraard is je eigen pijngrens een bepalende factor in ieders beleving.

Contacteer ons

Ontdek wat Derma Crea voor jou kan betekenen

MAAK EEN AFSPRAAK